Få styr på konflikthåndtering

Hvad er en konflikt?

En konflikt er kort sagt et sammenstød eller en uenighed mellem to eller flere personer, som skaber spændinger for alle parter. Det er ikke muligt at undgå konflikter hele livet, vi støder alle sammen på dem en gang i mellem, og det er derfor vigtigt, at vi kan løse dem på en ordentlig og sober måde, selvom det nogle gange kan være svært at holde følelserne ude af konflikten.

Konflikthåndtering handler om at få parterne involveret i konflikten til at nå en form for enighed eller kompromis. Der er fokus på det positive i situationen frem for det negative og på at nedtrappe konflikten, så den ikke eskalerer og går ud over flere mennesker eller påvirker flere elementer af parternes liv.

Sådan løser du bedst en konflikt – kommunikation

Det er ingen hemmelighed, at den sikre vej til succesfuld konflikthåndtering er gennem kommunikation. Kun gennem åben og ærlig kommunikation kan man finde frem til den sande årsag af konflikten og skabe bedre vilkår for de uenige parter.  

Det er dog ikke alle konflikter, hvor konflikthåndtering er lig med konfliktløsning. Det er ikke alle konflikter, der kan løses med, at alle er glade for resultatet, nogle gange handler konflikthåndtering om at afspænde situationen og forbedre forholdene for parterne, uden at de dog er enige. I enkelte tilfælde kan det være nødvendigt at håndtere en konflikt fysisk. Her er det vigtigt at vide, hvordan man forsvarer sig selv og samtidig passer på andre og deeskalerer situationen.

Konflikter på arbejdspladsen

Hvis der opstår konflikter på arbejdspladsen, kan dette have stor betydning for medarbejdernes trivsel, arbejdsglæde og arbejdsindsats. Det skaber et dårligt arbejdsmiljø og afspejler lederen dårligt. Der opstår stadig flere og flere konflikter, og en af grundene til det er, at vi arbejder mere på kryds og tværs og derfor skal blive enige med flere mennesker end før.

Konflikthåndtering er et af de vigtigste redskaber for at have en sund virksomhed, et sundt parforhold og gode relationer til personerne i vores liv.