Hvor mange spær skal jeg bruge?

Skal du have lavet nyt tag?

Er du selv ved at give dit hus en make-over med nyt tag, eller går du bare op i selv at have fuldstændig styr på, hvad tømreren laver, når der renoveres eller bygges nyt til på din bolig? I dette indlæg giver vi dig et overblik over konstruktionen bag det nye tag, og vi giver et indblik i, hvordan en tømrer gør klar til at lægge det nye tag.

Hvad er et gitterspær?

Gitterspær er en af de mest anvendte spærkonstruktioner af tømrere i dansk byggeri. Gitterspær tillader mange muligheder og kan laves på en række forskellige måder, hvilket gør, at det kan anvendes til mange forskellige byggerier, hvor man ønsker store frie spændvidder.

Der er mange fordele ved gitterspær. Dels giver denne spærtype mulighed for god varmeisolering af loftet samt en effektiv ventilation og let tilgængelig inspektion af tagrummet, dog er det ikke muligt at udnytte tagrummet på samme måde som ved andre typer af spær.

Inden spæropsætningen bliver der lavet beregninger på, hvilken type spær, og hvor mange spær, der skal til, for at konstruktionen kan holde. Som regel er det en ingeniør, der laver disse og videregiver til en tømrer, der står på selve opsætningen af gitterspærene.

Hvad koster det at få en tømrer til at opsætte gitterspær?

Når du skal have lavet nyt tag med nye spær, er der en række faktorer, der vil påvirke prisen. Dels afhænger det af typen af spær, tagets kompleksitet, fx om der skal være ovenlysvinduer eller lignende og taghældningen, der også påvirker opgavens kompleksitet. Ved gitterspær kan hældningen være mellem 10 og 50 grader. Ikke mindst vil den endelige pris på opsætningen af gitterspær også afhænge af tømrerens timeløn, der ofte kan variere efter landsdel.