Sådan udvælger du det perfekte gulv

Det perfekte gulv til dig er bestemt ud fra flere faktorer. Det kan derfor være en god ide at gennemgå gulvtyper, i hvilken forbindelse gulvet skal lægges, og hvad der vil se pænt ud i dit hjem. Vi giver dig her en masse ting at være opmærksom på, inden du eller en tømrer, skal lægge gulvet.

Tilbygning eller renovering?

Om der er tale om et helt nyt gulv eller et andet gulv på en bestemt overflade har stor betydning for, hvad du har af muligheder.

  • Ved tilbygninger og nye gulve har du helt frie rammer. Gulvkonstruktionen skal laves fra bunden og er baseret på dit valg af gulv, så du har praktisk talt vælge lige det gulv, du ønsker.
  • Ved reparationer og renoveringer er du nødt til at tage hensyn til den gulvkonstruktion, der allerede findes. Derfor kan det være begrænset, hvad du kan erstatte det eksisterende gulv med. Der er selvfølgelig også muligheden for at brække gulvkonstruktionen op, hvis man har tid og penge til at få udføre af tømreren.

Hvilket rum skal gulvet lægges i?

Alle gulve har fordele og ulemper afhængig af forhold og følelse. I bryggers og badeværelse er det vigtigt at have et gulv, der kan tåle fugt og er skridsikkert; rum som stue og køkken kan hurtigt blive snavset, så gulvet skal være nemt at gøre rent. En anden ting at være opmærksom på, er gulvvarme. Gulvvarme kan i princippet bruges under alle typer gulv, men optagelsen af varme er ikke så god ved træ- og vinylgulve. Du kan derfor få en liste over de 6 typer gulve samt deres fordele og ulemper:

  • Trægulve: Trægulve er pæne at se på med dets naturæstetik og er samtidig allergivenligt, fordi det giver et godt indeklima. Ulempen er, at det er et naturligt gulv, hvorfor fugt kan få træet til at udvide sig. Gulvet kan hurtigt danne sprækker
  • Linoleumsgulve: Linoleumsgulve er utroligt slidstærke og nemme at vedligeholde. Dog er det ikke et vandtæt gulv, så det kan ikke bruges i badet
  • Betongulve: Beton er et billigt materiale, som kan håndtere mange former for slidtage. Ulempen er, at det er et meget hårdt og koldt gulv, som er svært at lægge selv.
  • Epoxygulv: Epoxy-materialet er slidstærkt, skridsikkert og utrolig nemt at vedligeholde. Ulempen er, at det er svært at lægge, og det er væsentlig dyrere end andre gulvtyper
  • Vinylgulv: Vinylgulve er nemme at vedligeholde, vandtætte og slidstærke, og du kan finde dem i mange farver. Ulempen er, at der anvendes plastik som materiale, hvorfor du ikke kan reparere gulvet ved eventuelle skader.
  • Laminatgulve: et alternativ til trægulve, som er slidstærkt, let at vedligeholde og ikke-overfladebehandlet, hvor det er velegnet til gulvvarme. Problemet er, at det ikke kan tåle fugt, og det ikke er muligt at reparere gulvet med slibning.

Når du har fundet det rette gulv for dig, kan du kontakte din lokale tømrer, som nemt og hurtigt kan guide dig gennem processen. Det skal ikke være mere besværligt end nødvendigt.