Sådan stemmer du et klaver

Et klaver består, ud over tangenterne, at en masse strenge, der besinder sig inde i klaveret. Derfor fungerer det lidt som andre strengeinstrumenter, da lyden kommer fra de vibrationer, der kommer, når tangenten trykkes ned og strengene aktiveres.  
Som ved andre strengeinstrumenter, vil strengene med tiden blive slappe og klaveret stemmer nu ikke længere. Det går ud over både lyden og spilleglæden. Derfor skal du huske at stemme dit klaver. 

En klaverstemning foregår ved at man opstrammer strengene i klaveret ved at justere på en række skruer. Det kræver præcision og et godt gehør at stemme et klaver, men med en smule erfaring og en stor portion tålmodighed, kan man komme i mål. Dog kan det hjælpe, hvis man har et digitalt stemmeværktøj, som man stoler på, til at hjælpe sig. 

Hvor ofte skal man stemme et klaver? 

Det er selvfølgelig individuelt hvor meget man ønsker at tage vare på sit klaver samt hvilken lydmæssig kvalitet man ønsker. Generelt anbefales det, at man stemmer sit klaver 1-2 gange om året for at sikre sig, at det lyder bedst muligt. Derudover øger det også klaverets levetid, hvis man sørger for regelmæssigt vedligehold. Dog kan man nøjes med mindre ved nyere instrumenter 

Hvad koster det at få stemt et klaver? 

En klaverstemning er sådan set ikke en kostbar affære, da det typisk kun tager 1-2 timer for en professionel at udføre. Dog kan det tage væsentlig længere tid for den utrænede.  

Det er derfor helt op til dig selv, hvorvidt du er villig til at bruge enten tiden eller pengene, når du skal stemme dit klaver. En professionel tager typisk 1.000 til 1.500 kr. For en klaverstemning. 

Dette kan være penge godt givet ud, hvis du har et klaver af ældre dato, der skal passes ekstra godt på.