Sådan flytter du maskiner og tunge objekter

At flytte tunge ting er generelt en opgave, som kræver ekstra opmærksomhed og sikkerhedsforanstaltninger, så hverken medarbejder eller materiel kommer til skade. Har du brug for råd til en sikker maskintransport, er du kommet til det rigtige sted.

Gode råd til at passe på maskiner og tungt læs under maskintransport

Kend din maskine

Tjek maskinmanualen og undersøg, om der er særlige dele, der bør fjernes før transporten. Undersøg også, hvor meget maskinen vejer, så du ved, hvilket udstyr der kan rykke maskinen.

Gør traileren/lastbilen klar

Sørg for at traileren eller lastbilen er fuldstændig fri, og at der er plads nok til maskinen. Fjern også gerne sten, blade og andre ting på vejen til rampen, som kan være i vejen. På den måde sikrer du, at maskinen kommer bedst muligt fra jorden og op i lastbilen.  

Fastgør maskinen

Sørg for at maskinens bremsemekanismer virker og er aktiveret, så den ikke kan rykke sig ud af stedet under transporten.

Brug en professionel maskintransport

Der er heldigvis professionelle transportservices, som tilbyder transport af maskiner og tunge objekter. Derfor anbefales det, at du rådfører dig med en maskintransportør, og bevarer en god og åben kommunikation undervejs. Sørg for at transportøren har en forsikring.

Krav og tilladelser til tungtransport og maskintransport

Når man skal flytte maskiner og tunge objekter, skal man indhente en tilladelse og orientere sig om gældende krav i både ind- og udland. Hvis du vælger en professionel maskintransport til at transportere dine maskiner, bør du derfor undersøge, om denne har indhentet de nødvendige tilladelser. Ved nogle transporter er der krav om, at der skal følgebiler med. Dette er som regel noget, maskintransportfirmaet har styr på, men dobbelttjek gerne for en sikkerhedsskyld.   

Redskaber til at flytte maskiner og tungt materiel

I Danmark må man manuelt løfte op til 50 kg selv, hvis vægten holdes tæt på kroppen. Er vægten tungere end det, bør man benytte en sækkevogn, palleløfter, gaffeltruck eller lignende, for at passe på materiel såvel som medarbejdernes helbred