Sunde stearinlys – hvilke alternativer findes der?

Almindelige stearinlys kan være skadelige for dit helbred
Stearinlys er hyggelige, men kan også være skadelige for dit helbred, da stearinlys indeholder partikler, som afgives, når lysene brænder. Der er dog stor forskel på, hvor mange partikler forskellige lys indeholder og afgiver.
Det afgørende er, hvad stearinlysene er lavet af. Ved almindelige stearinlys frigøres sodpartikler, som indeholder nikkel, bly og tjærestoffer. Almindelige stearinlys kan derfor være skadelige for dit helbred, særligt hvis du har problemer med luftvejene, f.eks. hvis du har astma.
Heldigvis findes der efterhånden en række sunde alternativer til de almindelige stearinlys. Derfor er det oplagt at overveje at købe sunde stearinlys, næste gang du skal ud at købe stearinlys.

Alternativer til almindelige stearinlys
Ét af alternativerne til almindelige stearinlys er elektriske lys også betegnet LED-lys. Ved brug af LED-lys undgår du fuldstændig, at der afgives skadelige partikler i luften, og det er derfor heller ikke nødvendigt at lufte ud, efter at lysene har været tændt. Udbuddet af LED-lys er efterhånden stort, og mange LED-lys ligner almindelige lys til forveksling.
Et andet alternativ til almindelige stearinlys er lys lavet af vegetabilsk palmeolie. Disse lys afgiver væsentlig færre partikler end almindelige stearinlys og er derfor sundere for dit helbred.
Det samme gælder soyalys, der også forurener indeklimaet væsentligt mindre end almindelige lys. Udbuddet af lys af vegetabilsk olie og soyalys er efterhånden stort, og disse lys findes derfor som både fyrfadslys, stagelys og bloklys.